ÖVERLEV HÖSTEN

Artikel nr.8

Hösten – tiden på året jag gillar mest. Vardagen rullar på som vanligt, det är lättare att bibehålla rutiner, luften är frisk och krispig, naturens färgpalett är så fin, det är mörkt och mysigt…

Men jag vet också att det är värsta tiden på året för många.

Man hamnar i ett tråkigt ekorrhjul, vardagen snurrar på snabbare än vad man egentligen orkar med, man blir deppig av mörkret, kanske till och med hamnar i en mörkerdepression, det är kallt och blött, man känner sig isolerad…

Och grejen är, att det ena tar inte bort det andra. Man kan känna av höstens nackdelar även om man egentligen gillar hösten, och man kan ibland njuta av hösten även om man för det mesta kämpar med att överleva.

Så hur överlever man hösten?

Styr upp kalendern
Boka in roliga saker och boka in tid för vila och återhämtning. Är kalendern full med måsten eller är den helt tom? Båda är saker som påverkar oss negativt. Vi måste ge utrymme för sådant vi tycker är kul och vi behöver ha något att se fram emot. Att inta ha något inbokat alls eller att fylla upp kalendern med saker vi måste göra, gör att vi hamnar i det tråkiga ekorrhjulet. Se till att varje vecka ha något att se fram emot och gärna flera saker. Det kan vara mysiga middagar med vänner och/eller familj, att testa nya recept själv eller med andra, göra en vanlig onsdagsmiddag lite festlig – okej, nu blev det mycket mat-relaterat, kanske är jag lite för hungrig nu när jag skriver det här – det kan såklart vara precis vad som helst, som du gillar att göra, men se till att det bokas in så att du har det att se fram emot. Vi behöver också planera in vila då vi ska göra något vi gillar att göra i lugn och ro, så som att se en film, vistas i naturen eller läsa en bok – fly undan verkligheten för en stund och samla ny energi.
Vi behöver ha en balans mellan sådant vi måste göra, att göra roliga saker och att få vila och återhämta oss.

Gör mysiga saker
Tänd levande ljus och kryp upp i soffan under en filt. Besök något mysigt ställe. Vistas i mysiga och fina utemiljöer. Ta en myspromenad i lugn och ro.

Ha några enkla och trevliga rutiner
Det kan vara att tända levande ljus vid frukostbordet på morgonen innan jobbet. Att ge sig tiden att sippa i sig kaffet i lugn och ro på morgonen. Ta en kopp te på kvällen. Ha lite medveten närvaro och landa i dig själv några minuter när det behövs. Ta en extra mysig dusch då du exempelvis använder bodyscrub, hårinpackning och masserar in någon mysig hudkräm efteråt. Gör några stretchövningar. Använd vetekudde när du sitter i soffan eller när du ska sova för att det är varmt och mysigt, men också för att hjälpa stela muskler att slappna av.
Få in lite av sånt där som ger dig lite extra glädje och lugn och ro, utan krångel, så ofta du kan.

Utöva tacksamhet
Välj att fokusera på det som är bra. Skriv ner tre saker du är tacksam för varje dag. Och när en situation uppstår du då känner dig uppgiven, besviken eller frustrerad – tänk: “ja, fy, det här känns skit, men det är okej, det löser sig, jag har ju det här i mitt liv som jag är tacksam för” Det tar inte bort det jobbiga, men det ger lite distans och perspektiv.

Ät ordentligt
Få i dig alla dagens måltider och gärna ett mellanmål eller två. Att slarva med maten är som att försöka köra bil utan att ha tankat – det kommer inte att ta dig så långt. När vi sköter kosten och undviker att gå på sparlåga, så orkar vi mer och blir mer positiva. Kroppen behöver energi och näring för att fungera som den ska – både fysiskt och psykiskt.

Träna och motionera
Träning har massa hälsofördelar – både fysiska och psykiska, och att träna regelbundet är en viktig faktor för att få kroppen och livet att gå ihop.
Genom att träna regelbundet kan vi vara friskare, piggare, gladare, orka mer, vara rörligare, ha mindre ont, känna oss starkare, ha mer energi, vara mindre stressad, sova bättre, vara mer produktiva, ha mer motståndskraft och må bättre.
Vi behöver utföra någon form av pulshöjande aktivitet minst 30 minuter, minst 5 dagar per vecka.
En pulshöjande aktivitet kan exempelvis vara en promenad, en löptur, intervallträning, styrketräning, att utöva en sport eller att dansa. Det kan också vara exempelvis att städa hemmet, renovera, greja i trädgården, leka med sina barn eller med hunden, plocka svamp/bär, handla mat eller att gå till jobbet. En aktivitet där du är aktiv helt enkelt.

D-vitamin.
D-vitamin är en viktig vitamin för att vi ska överleva mörkret, hjälpa kroppen att fungera som den ska och vara motståndskraftig mot de sjukdomar som härjar under vinterhalvåret.
D-vitamin bidrar till starkt skelett, celltillväxt, normal muskelfunktion, nervsystemets hälsa, minskar inflammation, skyddar mot sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer, stärker immunförsvaret och förbättrar den mentala hälsan.
Symptom på brist av D-vitamin är trötthet, muskelsvaghet, muskelvärk, muskelömhet, nedsatt immunförsvar, benskörhet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och depression.
Vi behöver få i oss 10 mikrogram D-vitamin per dag via kosten, men under vinterhalvåret, när vi utsätts för lite sol, behöver vi få i oss 20 mikrogram per dag. Det får vi genom att exempelvis äta 12 kokta ägg eller 100 g Bregott eller 20 dl mjölk eller 130 g kantareller eller 100 g stekt panerad abborrfilé eller 250 g stekt lax. Men självklart tillgodoser vi behovet genom att äta lite av allt och vi kan boosta och försäkra oss om att vi får i oss tillräckligt genom kosttillskott. Bra att känna till är att livsmedelsverket rekommenderar att inte äta mer än 100 mikrogram per dag.
Om du tar D-vitamin-kosttillskott se till att ta det ihop med mat som innehåller fett eller ihop med omega-3-kosttillskott, då D-vitaminet är en fettlöslig vitamin och bara kan tas upp av kroppen med hjälp av fett.

Alla dessa tips är alltid applicerbara för att må bra och ta hand om sig själv. Men de är extra viktiga under perioder då livet känns lite tuffare.


Publicerad 2024-10-15
av Wiktoria Hesselroth Eriksson
kontakt@starkaremedwiktoria.se